Cezar pizza

Cezar pizza – brzmi dziwnie? Może i tak, ale trudno odmówić temu daniu pysznego smaku. Pizza cezar to połączenie wytrawnego ciasta drożdżowego i akcentów rodem z popularnej sałatki. Sprawdź, jakie składniki powinny znaleźć się na tej pizzy.

Cienkie ciasto i cezar pizza

Do pizzy cezar najlepiej pasować będzie cienkie i delikatne ciasto. Powinno być lekkie, elastyczne i mocno wyrośnięte. Nie warto przesadzać z drożdżami, bo ich nadmiar zniszczy smak placka. By ciasto na pizzę było idealne, trzeba wyrabiać je przynajmniej 20 minut. Mikserem można zrobić to szybciej, wtedy potrzeba około 10 minut. Przydatny jest prosty tip z włożeniem ciasta pod koc. Drożdże lubią ciepło i w zamian za nie, podarują nam ładnie wyrośnięte ciasto. WynajemPracownikow.pl – pracownicy z Ukrainy.

Sos pomidorowy

Kiedy ciasto wyrośnie i zostanie rozwałkowane, przychodzi pora na kolejny etap. Jest nim polanie placka sosem. Do cezar pizzy najlepiej pasować będzie sos pomidorowy z dużą ilością czosnku i cebuli zarumienionych na odrobinie oliwy lub oleju.

Cezar pizza – co powinno się na niej znaleźć?

Na wierzchu pizzy cezar obowiązkowo powinien znaleźć się kurczak. Można upiec go w piekarniku lub ugotować w bulionie. Warto wykorzystać ugotowane mięso z rosołu. Wystarczy je poszarpać lub pokroić na kawałki. Nic się nie zmarnuje, a pizza nabierze pożądanego charakteru. Mięso warto oprószyć przyprawą do kurczaka. Jeśli chodzi o sery, wybierzmy klasyczną mozzarellę i tarty parmezan. Ostatnim składnikiem, który odróżnia cezar pizzę od innych jest sałata rzymska. Posiekaną dodaje się ją na sam koniec, już po upieczeniu ciasta.

Oryginalny sos cezar

Sos do pizzy cezar to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Żeby go przygotować, potrzeba połączyć ze sobą jajko, musztardę, filety anchois, sok z cytryny lub ocet winny, jogurt albo majonez i trochę oliwy. Warto dodać także trochę startego parmezanu. Sos koniecznie należy przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Nie warto jednak przesadzać z jego ilością, bo anchois są na tyle wyraziste, że można łatwo przedobrzyć. Tak przygotowaną mieszanką polewamy wierzch upieczonej i posypanej chrupiącej sałatą pizzy cezar. Brzmi smacznie, prawda?