Pizza vegetariana

Pizza vegetariana w niczym nie ustępuje sztandarowym wersjom popularnej potrawy, których głównym składnikiem jest mięso – pizzy kebab, gyros, chłopskiej czy góralskiej. Doskonale przygotowane ciasto, aromatyczny sos, bogactwo warzywnych dodatków i delikatnie zapieczony ser – to przepis na kulinarny sukces. Pizza w wersji wegetariańskiej może być nie tylko smaczna, ale również zdrowsza od swojej mięsnej siostry.

Pizza vegetariana – ciasto

Tak jak w przypadku innych pizz, tak i w vegetarianie najważniejsze jest ciasto. Przygotowywane jest na bazie mąki pszennej, drożdży, oliwy, soli i wody. Nie powinniśmy go pośpieszać, ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Żeby obficie wyrosło, warto przykryć je kocem lub ręcznikiem i dać mu odpowiednio dużo czasu.

Sos do pizzy wegetariańskiej

Do pizzy vegetariana możemy przygotować klasyczny sos pomidorowy. Zrobimy go na bazie pomidorów świeżych lub z puszki bądź passaty. Pomidory należy podgrzać, doprawić oregano, bazylią, zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wszystko blendujemy. Pizza wegetariańska dobrze będzie się mieć również w towarzystwie białego sosu śmietanowego. Do zeszklonej na maśle klarowanym lub oliwie cebuli i zmiażdżonego czosnku, należy dodać śmietanę. Mieszać aż sos zgęstnieje i doprawić solą oraz pieprzem.

Warzywa i pizza vegetariana

Pizza vegetariana nie ma racji bytu bez warzyw. W tej kwestii ogranicza nas tylko nasza kulinarna wyobraźnia. Możemy postawić na klasykę i wybrać pomidory, oliwki, paprykę lub cebulę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać inne warzywa: cukinię, szparagi, szpinak lub jarmuż. Te zielone składniki będą mieć się doskonale w towarzystwie wspomnianego wyżej sosu śmietanowego. Pizza vegetariana może być też wyłożona kawałkami dyni, ogórkiem kiszonym, karczochami, brokułem, kukurydzą, czerwoną fasolą lub fasolką szparagową. Możliwości jest naprawdę sporo, a ważne jest jedynie to, by nie przedobrzyć z ilością dodatków. Wiadomo bowiem, że żadna pizza – również vegetariana – nie lubi nadmiaru.

Obowiązkowe sery

Warzywne dodatki na pizzy vegetariana polubią się z serami. Możemy posypać je startą mozzarellą albo parmezanem. Pizzę można też wzbogacić kawałkami goudy, sera koziego albo fety.

Z czym podać pizzę vegetariana?

Smak pizzy wegetariańskiej podkręci dobry dip. Może to być domowy ketchup przygotowany na bazie cukinii. Inną opcją jest charakterny sos czosnkowy. Jeśli lubimy sery, nic nie stoi na przeszkodzie, by do pizzy vegetariana podać dobry sos na bazie mozzarelli, goudy lub cheddara. Zgłodnieliście? Czas przygotować składniki i do dzieła!